Seminerde, İnşaat Mühendisliği Öğr. Gör. Dr. Pelin Sertyeşilışık, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerini paylaşarak her yıl 931 milyon ton gıda atığının üretildiğini belirtti. Gıda atıklarının evlerde, gıda hizmet sektöründe ve perakende sektöründe oluştuğu ifade edildi. Katılımcılar ayrıca, atık yönetimi konusunda önemli bilgiler edindi.
Afyon Meslek Yüksekokulu Öğr. Üyesi Dr. Hatice Yılmaz, mutfak atıklarını nasıl azaltabileceğimizi aktararak, atık ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda önerilerde bulundu. Günde yaklaşık 4,5 milyon ekmek israfı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ekmekleri değerlendirmek için farklı yemek tarifleri önerdi.
Gıda israfının önlenmesi için alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirebileceğimizi dile getiren Çevre Gönüllüleri Derneği Üyesi Büşra Arıol, alışveriş listesi yapmanın ve evde kompost yapmanın önemini vurguladı. Diğer taraftan, Veteriner Hekimi Battal Erdoğan belediyenin sıfır atık anlayışını sokak hayvanlarının barınma ihtiyacını karşılarken de sürdürmeye çalıştığını açıkladı.
Öğr. Gör. İbrahim Osman Saraçoğlu, atıkların kompostlama ile değerlendirilmesi üzerine bilgi verirken, Afyonkarahisar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür Yardımcısı Fikret Karalar ise atıkların hammadde olarak görülmesi gerektiğini ve sürdürülebilir bir çevre için yerinde dönüşümün önemini aktardı.
Çevre Hizmetleri Birliğimiz Yüksek Çevre Mühendisi Dilek Karaca ise gıda atıklarının değerlendirilmesinin ekonomiye ve su kaynaklarına olumlu etkileri olduğunu, ayrıştırmanın önemi hakkında bilgiler verdi. Atıkların geri kazanım işlemleri ve biyogaz üretimi yapılarak atıkların enerji kaynağına dönüştürülebileceğini dile getirdi. Karaca, atık yönetimi konusunda yerel halka ve öğrencilere önerilerde bulundu. Birliğimiz tarafından seminer sonunda katılımcılara alışverişlerde poşet kullanımını önlemek amacıyla poşet olabilen bez cüzdanlar dağıtıldı.
Seminerin sonunda soru-cevap bölümüyle katılımcılar merak ettikleri konularda konuşmacılarla etkileşime geçti ve etkinlik son buldu. Bu seminer, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin çevre sorunlarına karşı duyarlılık göstermesi ve sıfır atık anlayışını desteklemesi açısından önemli bir adım oldu.